Titel: Matts Olsson i Rennö …….

Meddelare: Lars Buller  År: 1910

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Malstabodarna

Matts Olsson i Rennö kallades i Helsingland Troll-Matts. Det namnet fick han, sedan han gjort ett stortag en gång. Han var ute med ett fläsklass där neråt. Kom det så en dag en pojke och ville åka. En stund fick han stå bak på medarna, men till sist blev Matts trött på det där och körde bort honom, och då han ej gick genast, fick han ett piskrapp. Det där var en postpojke, som hette Fernlund. Bar det sig så ej bättre till, än att Matts kom att låna hus hos pojkens husbonde, en patron Tamön. Då Matts lagt sig, kom patronen in med ett par karlar och gav Matts stryk, för att han slagit pojken. Men det fick han ångra. Han fick efter den dagen en sådan otur med kreaturen, att ingen sett maken, och inte nog därmed utan Matts satte på honom skettsjuka, så att han strök med.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.